Menu

Jenaplan onderwijs

Dit is jenaplanonderwijs

In een jenaplanschool worden kinderen niet alleen getraind in hun kennis maar worden er ook competenties verlangd zoals kunnen samenwerken, communiceren, flexibel zijn, sterk in je schoenen staan, plannen, organiseren en creatieve oplossingen bedenken voor steeds andere problemen… Door de manier van werken in jenaplanscholen worden kinderen hierin geoefend. Het onderwijs bij ons op school omvat dus veel meer dan het aanleren van schoolse kennis en vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Kinderen nemen ook deel aan basisactiviteiten zoals spreken, spelen, werken en vieren in een ritmisch weekplan.

DSCF0052

De basisprincipes

De basisprincipes ‘gesprek’, ‘spelen’, ‘werken’ en ‘vieren’ vormen het hart van ons onderwijs. We beginnen de dag in de kring. Thema’s waaraan gewerkt wordt bij wereldoriëntatie zijn zichtbaar in de school. Er zijn ontdekhoeken waar kinderen kunnen onderzoeken, experimenteren, ontdekken en samenwerken. Ook is er veel aandacht voor cultuur.

Naast de cognitieve ontwikkeling is de sociaal-emotionele ontwikkeling héél belangrijk. Kinderen leren anderen te respecteren, leren verantwoordelijk te zijn voor zichzelf en anderen en leren samenwerken. Allemaal vaardigheden waarmee je verder komt in de wereld!

DSCF0148

Werken en leren in de stamgroep

Bij ons op school leren en werken de kinderen met elkaar in de stamgroep. In een stamgroep zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar. Kinderen leren vanuit onderlinge verschillen en expertise van en met elkaar, daarbij is uitleggen aan een ander de ultieme vorm van leren. De stamgroepleider is er om de kinderen te stimuleren en te begeleiden in dit proces. Ook ouders zijn onderdeel van onze samenleving. Wij zorgen voor een sfeer waar kinderen en ouders zich thuis voelen.

Lees meer over de stamgroep

Samenwerken

Samenwerken is op onze school een belangrijk woord. Wij zijn vormen met onze stamgroepleiders en ouders één team, waarin we veel van elkaar leren en goed naar elkaar luisteren. Daarbij is het belangrijk dat we de ander altijd de ruimte geven om te vertellen hoe hij of zij iets ziet. Soms is het ook nodig om elkaar te helpen. Iedereen heeft andere talenten. Door elkaar te helpen, leren we weer van elkaar.

Jenaplan kernkwaliteiten

De Ontdekking vertaalt de 12 jenaplankernkwaliteiten naar deze tijd. We hebben een uitstekend team, een mooie school en een prima pedagogisch klimaat. Daarbij maken we gebruik van de moderne hulpmiddelen als tablets, computers, Bee-bots, mechanisch lego, digiborden en iPads. Daarbij boeken we goede leerresultaten, zoals je in onze opbrengsten kunt zien. En we maken er vooral een punt van om je kind een boeiende actieve basisschoolleeftijd te bezorgen. Een plezierige schooltijd geeft een positief zelfbeeld, voorkomt faalangst en versterkt de onderwijsresultaten.

DSCF9671

Ontdekken

Op De Ontdekking valt letterlijk en figuurlijk voor de kinderen een wereld te ontdekken. Het verhaal van De Ontdekking is door de hele school te zien en te volgen. Alleen al door een kijkje te nemen op onze buitenmuur of onze fotobehang afbeeldingen in de stamgroepen. Samen vertellen we een sterk verhaal waar je deelgenoot van wil zijn. Loop je een rondje door de school?  Dan ontdek je verschillende leefgebieden. Elke schoolwoonkamer representeert een habitat en is ook volgens dit thema ingericht. In de wereldzaal komen we samen en is de wereld van De Ontdekking compleet. Hier hebben we vieringen en leert elk kind zich presenteren vanaf jongs af aan. Onze BSO is te vinden in het universum, waar we ook veel computers tot onze beschikking hebben. In het poolgebied leven onze Pinguïns en IJsbeertjes onze jongste kinderen op De Ontdekking, de Peuterspeelzaal. Op de jenaplan website kun je lezen wat jenaplanonderwijs zo bijzonder maakt.

www.jenaplan.nl